Villa Clementine

Projecten / Villa Clementine

Historie;

Villa Clementine is een prachtige historische villa gelegen in het hart van Waterland. In 1880 bouwde de heer Brantjes de villa als geschenk voor zijn echtgenote, Clementine. Na een grootse restauratie heeft het rijksmonument in mei 2016 haar deuren geopend en is de villa exclusief te huur.

Staand op het balkon van Villa Clementine kijk je op de gracht die vroeger de grens van de stad aangaf. Het is hetzelfde balkon waarop Clementine van Rijn haar man Nicolaas Brantjes uitzwaaide toen hij als houthandelaar op pad ging. Hij was een succesvolle handelaar en dat is terug te zien aan de gevel van de villa die rijkelijk met hout is versierd.

Clementine kwam uit Amsterdam en had zich voor haar Nicolaas ver buiten de grachtengordel in het groene Purmerend gevestigd. Zij trouwden in 1872 en als blijk van zijn liefde bouwde hij de villa voor haar in 1880 en gaf hij het haar naam. Samen kregen zij zes kinderen. Niet lang hebben ze als familie van de villa kunnen genieten, want in 1886 overleed Nicolaas. Dit was een grote klap voor Clementine, waardoor ze besloot om haar geliefde villa een jaar later aan een familielid te verkopen.

Weduwe Clementine zette wel de plateelfabriek (aardewerk) voort die hij net had opgezet, omdat de houthandel afnam. Veel van de producten uit deze fabriek zijn Purmerends cultureel erfgoed en een aantal stuks is tentoongesteld in de hal van de villa.

Na een grootse restauratie en renovatie is het unieke historische pand weer in haar oude staat hersteld en heeft het haar liefdevolle doel terug. Er is nieuw leven het herenhuis in geblazen, waardoor onder andere de prachtige monumentale ornamenten weer schitteren als nooit tevoren.

Wanneer je de villa binnenstapt, voel je de historie en hoe rijk mevrouw Clementine zich gevoeld moet hebben toen ze hier woonde. De inrichting van Villa Clementine is klassiek en romantisch, alle kamers ademen dezelfde sfeer. Doordat de sfeervolle ruimtes zowel klein als groot zijn, bieden zij een unieke combinatie waardoor de villa zich perfect leent voor elk soort gelegenheid. Aan de villa bevindt zich een grote, lichte serre, die grenst aan de bijzondere binnentuin en toegankelijk is via de grote zaal beneden. Deze ooit zo chique binnentuin is in oude staat hersteld en aangelegd, compleet met romantisch prieel.

Bron: Over ons – Villa Clementine

PROJECT DETAILS

Categorie Bouwstijl: gebouwd in 1880, het ontwerp is van architect Jacobus Lankelma

Project:  Diverse ruimtes in de Villa

Plaats:  Plantsoengracht 8  1441 DE Purmerend