Schloss Lieser

Projecten / Schloss Lieser

DE GESCHIEDENIS VAN SCHLOSS LIESER

Het verhaal van Schloss Lieser begon rond 1884 toen het kasteel werd gebouwd door Eduard Puricelli, een succesvolle ondernemer, onder de architectuur van Heinrich Theodor Schmidt. Kort nadat hij was ingetrokken, begon de heer Puricelli met het cultiveren van wijngaarden op de omliggende heuvels om wijn te produceren. Het kasteel werd iets verhoogd om te voorkomen dat de begane grond, waar de botteling plaatsvond, zou overstromen toen de rivier buiten zijn oevers trad.

Maria Puricelli was de enige erfgename van de bezittingen van de familie toen haar vader stierf. Ze trouwde met de rijke Pruisische politicus Clemens Freiherr von Schorlemer-Lieser, die deel uitmaakte van het kabinet van keizer Wilhelm II – ook wel bekend als de laatste Duitse keizer en koning van Pruisen. Rond de eeuwwisseling namen Maria en Clemens hun intrek in de villa en verbouwden deze tot het prachtige kasteel dat het nu is. Hoewel de oorspronkelijke architect een neorenaissancestijl had gekozen en zijn ontwerp had gebaseerd op de Italiaanse Palladiaanse villa’s van de 16e en 17e eeuw, werden nieuwe toevoegingen gedaan in navolging van de Art Nouveau-stijl.

chruch

DE KONINKLIJKE FAMILIE

Schloss Lieser is verbonden met belangrijke periodes in zowel de Duitse als de Nederlandse geschiedenis. Het kasteel verwelkomde leden van het Nederlandse Koninklijk Huis door de deuren omdat ze verwant waren aan Freiherr von Schorlemer-Lieser.

Prinses Juliana, die later koningin van Nederland zou worden (ze regeerde van 1948 tot 1980), speelde als kind in de tuinen van het kasteel. Haar neef Baron van Amstenrade werd geboren in Schloss Lieser.

cake

EEN GEBOUW VOL GESCHIEDENIS

Schloss Lieser werd ook een politiek centrum in de jaren nadat Maria en Clemens hun intrek hadden genomen. Politici verzamelden zich regelmatig op het kasteel om de toekomst van Duitsland te bespreken (en dat doen ze soms nog steeds). Dit alles culmineerde toen Freiherr von Schorlemer-Lieser keizer Wilhelm II hielp om na de Eerste Wereldoorlog naar Nederland te vliegen, door gebruik te maken van zijn familiebanden. Keizer Wilhelm II ging voor de rest van zijn leven in ballingschap in Nederland.

EEN GEBOUW MET TOEKOMST

In 2007 is het pand aangekocht door de huidige eigenaar, de heer P. Killaars, die is begonnen aan een breed programma van renovatie en uitbreiding (2007-2019) en het kasteel heeft omgevormd tot een luxe woning. Tot nu toe is Schloss Lieser nog steeds een van de belangrijkste gebouwen in de regio en bekleedt het de tweede plaats van de Duitse deelstaat Rijnland-Palts (Burg Eltz neemt de eerste plaats in).

bron: History | Schloss Lieser

PROJECT DETAILS

Categorie Bouwstijl: gebouwd rond 1884, onder de architectuur van Heinrich Theodor Schmidt

Project:  Diverse ruimtes in het Kasteel en remise

Plaats:  Moselstraße 33, 54470 Lieser, Germany

Schloss Lieser