Huis Ten Bosch Holland Village Nagasaki Japan

Projecten / Huis Ten Bosch Holland Village Nagasaki Japan

Huis ten Bosch is een themapark in Japan, waarin een getrouwe replica van een Nederlands stadje met allerlei Nederlandse gebouwen is gemaakt.

Huis ten Bosch is een idee van Yoshikuni Kamichika. In 1979 bezocht hij voor het eerst Europa, waarbij hij ook Nederland bezocht. Tijdens het bezoek aan Nederland raakte hij onder de indruk van de Nederlandse ervaring met het inpolderen van water. Hij was op zoek naar een unieke attractie voor de omgeving van de Omurabaai, een mooi gebied in Japan dat tot dan maar weinig toeristen trok. Denkend aan de eeuwenoude Nederlands-Japanse handelsbetrekkingen, waarbij de Nederlanders op een klein eiland net buiten Nagasaki een dorpje hadden gebouwd, besloot hij in Japan een moderne variant op Dejima te bouwen waarin Nederlandse stadsplanning werd gecombineerd met Japanse technologie.

In 1983 ging het eerste deel van zijn wens in vervulling. Hij liet bij Nagasaki een klein dorpje bouwen, dat hij Nagasaki Holland Village noemde.

In oktober 1988 begon de constructie van Huis ten Bosch. Yoshikuni Kamichika liet meer dan 6 kilometer kanalen graven, en meer dan 400.000 bomen en 300.000 bloemen planten. Ook liet hij replica’s van beroemde Nederlandse gebouwen bouwen. Om deze gebouwen zo echt mogelijk te laten lijken, werden de bakstenen uit Nederland geïmporteerd.

Huis ten Bosch

Een van de gebouwen die nagebouwd zijn is paleis Huis ten Bosch. De replica huisvest een museum voor Japanse en internationale kunstenaars. Omdat koningin Beatrix niet toestond dat het interieur van het originele paleis werd gekopieerd, is de replica verfraaid door een team van schilders onder leiding van Rob Scholte. Voorts is de indeling anders, met het oog op de veiligheid. De locatie wordt regelmatig gebruikt voor huwelijksplechtigheden. De tuin van de Japanse replica is gebaseerd op een afgekeurd plan dat eigenlijk voor het origineel bedoeld was. Deze bevat een groot aantal beelden van goden uit de Griekse mythologie.

Op 25 maart 1992 ging Huis ten Bosch open. Het bouwen had 2½ miljard dollar gekost. Veel geld ging zitten in maatregelen om de natuur zo veel mogelijk te ontzien.

bron: Wikipedia

PROJECT DETAILS

Categorie Bouwstijl: Replica’s van Nederlandse monumenten

  • paleis Huis ten Bosch
  • de Domtoren (Utrecht)
  • de Oostpoort van Delft
  • het Maritiem Museum Amsterdam
  • Academiegebouw Universiteit Utrecht
  • de Oude Kerk van Delft
  • Sneeker waterpoort
  • Kasteel Nijenrode

Project:  Alle verlichtingsornamenten geleverd

Plaats:Huis Ten Bosch Town, Sasebo City, Nagasaki Japan

ハウステンボス | 花と光の感動リゾート (huistenbosch.co.jp)