Hotel Des Indes
Hotel Des Indes, van stadspaleis tot legendarisch hotel
Het stadpaleis van Baron van Brienen
In 1858 liet baron Van Brienen, adviseur van koning Willem III, een stadspaleis bouwen aan het deftige Lange Voorhout. Hij koos deze locatie, omdat hij naast zijn landgoed Clingendael, ook in de Haagse binnenstad een statig onderkomen wilde hebben om feesten in te geven. Een schitterende balzaal mocht dan ook niet ontbreken. Daarnaast had het gebouw een ruime binnenplaats voor de koetsen, stallen en een aantal luxueuze privé- en gastenverblijven. Niet gehinderd door enige bescheidenheid liet de baron op de vergulde deurknoppen van alle vertrekken zijn initiaal ‘B’ aanbrengen. Vandaag de dag zijn deze deurknoppen nog te bewonderen op de toegangsdeuren van de Salon Van Brienen en de Balzaal. Een bijzonder detail is het gaatje in de bovenkant, waar een witte of rode veer ingestoken kon worden. Zo wisten de bedienden precies wanneer ze de salon wel of niet mochten betreden. Wit betekende dat ze naar binnen mochten komen, maar als de rode veer in de deurknop gestoken was, wilde de baron beslist niet gestoord worden.
Een chic logement
Een aantal jaren na de dood van de baron werd het pand verkocht en na een verbouwing van vier jaar als hotel in gebruik genomen. De aankondiging uit 1880 luidde: ‘Dit Hotel van den eersten rang is het grootste der residentie en geheel nieuw ingericht volgens de eischen des tijds.’
Hotels Des Indes maakte al snel naam als vooruitstrevend en innovatief hotel. Zo was er op iedere verdieping een badkamer en een aantal jaren later zelfs op iedere kamer, koud en warm stromend water. Ook konden de gasten via een soort intercomsysteem vanaf hun kamer de receptie bellen. Allemaal voorzieningen die voor die tijd een ongekende luxe betekende.
Bij de opening in 1881 door Prins Frederik van Oranje, kreeg het gebouw de naam Hotel Des Indes, naar het hotel met dezelfde naam in Batavia, Nederlands-Indië. Het wapen van Batavia is tot op heden te zien in de driehoekige versiering boven aan de gevel van Hotel Des Indes en op de overkapping van de entree. Hotel Des Indes was in die tijd het toneel van exclusieve gala’s en banketten. De gasten stroomden al gauw toe om met eigen ogen het toppunt van Haagse elegantie en grandeur te aanschouwen. Toen tsaar Nicolaas II in 1899 voorstelde om in Den Haag een vredesconferentie te houden, vond een nieuw publiek van regeringsleiders, bestuurders en diplomaten zijn weg naar het residentiële hotel. Een van hen was Paul Kruger, president van de Zuid-Afrikaanse republiek en leider van de boerenopstand.
De invloed van twee wereldoorlogen
In 1914 maakte de Eerste Wereldoorlog een einde aan een economisch succesvolle periode. Het was de Nederlandse overheid die er in 1918 aan te pas moest komen om het voortbestaan van Hotel Des Indes te garanderen. De Dienst Domeinen kocht het hotel op om onderhandelaars een eersteklas verblijfplaats te kunnen bieden bij een eventueel vredesoverleg in het nabije Vredespaleis. Hierdoor kon Hotel Des Indes zijn functie als vooraanstaand hotel voortzetten.
In 1931 jaar zorgde kortsluiting in de bedrading van feestverlichting voor brand. Ter ere van de 73ste verjaardag van Koningin Emma had men in Hotel Des Indes een levensgrote ‘E’ met een kroontje erboven opgehangen, die vlam vatte. De herstelwerkzaamheden werden aangegrepen om tegelijkertijd een nieuwe verdieping aan het hotel toe te voegen.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog deed Hotel Des Indes dienst als hoofdkwartier voor de Duitse bezetters. Wat de Duitsers niet wisten, is dat hoteldirecteur en duivenmelker Henri Rey, die naar Engeland was gevlucht, jaren geleden al een duiventil op het dak had laten plaatsen. Dit bleek de perfecte schuilplaats voor Joodse onderduikers, die wisten te overleven door het koelbloedig optreden van het hotelmanagement én het verorberen van de prijsduiven. Direct na de oorlog betrokken de geallieerden het hotel en verbleven regeringsleiders en generaals als Dwight Eisenhower, Winston Churchill en Bernard Montgomery in Hotel Des Indes.
Nieuwe eigenaren
Als begin jaren ’70 Hotel Des Indes met sluiting bedreigd wordt, besluit de overheid het hotel te verkopen aan een particuliere investeerder die de uitdaging aangaat om Hotel Des Indes weer rendabel te maken.
Vanwege de unieke ligging in het politieke centrum van Den Haag en de positie van Den Haag als stad van recht en vrede, blijft Hotel Des Indes voor nationale en internationale politici een geliefde locatie om af te spreken. Eind jaren ’70 vindt hier het Des Indes-beraad plaats. Een reeks geheime besprekingen tussen VVD, PvdA en D66, die uiteindelijk zou leiden tot het eerste paarse kabinet. In de jaren die volgen heeft Hotel Des Indes deel uitgemaakt van een aantal internationale hotelketens, die elk hun eigen stijl hadden voor wat betreft de exploitatie van dit historische hotel.
Beroemde gasten
Geen hotel kent zo’n indrukwekkende lijst met beroemde bezoekers als Hotel Des Indes. Het gastenboek bevat de illustere namen van koningen, keizers, maharadja’s, presidenten, generaals, componisten, Nobelprijswinnaars, kunstenaars en geestelijke leiders zoals de Dalai Lama.
Koningin Juliana ontving in Hotel Des Indes de Thaise koning tijdens een staatsbezoek en vierde hier haar verloving met Prins Bernard. De magische klanken van pianist Arthur Rubenstein vulden ooit de Des Indes Lounge en de beroemdste balletdanseres allertijden blies hier haar laatste adem uit. De trein die Anna Pavlova vanuit Parijs naar Den Haag vervoerde, was betrokken bij een ongeluk. Anna bleef ongedeerd, maar liep in de lange, koude nacht helaas een dubbele longontsteking op tijdens het helpen van haar medepassagiers.
Ook spionne Mata Hari maakte haar opwachting in Hotel Des Indes net als beroemdheden uit de film- en muziekwereld, zoals Josephine Baker en Maurice Chevalier. De komst van Mick Jagger, zanger van de Rolling Stones, zorgde voor een menigte hysterische fans voor de ingang van het hotel, die een glimp van hun idool wilde opvangen. Ook de legendarische popartiesten Prince en Michael Jackson, kozen tijdens hun verblijf in Den Haag, vanzelfsprekend voor Hotel Des Indes.
Hotel Des Indes in de 21e eeuw
In 2005 sluit het hotel tijdelijk zijn deuren voor een ingrijpende en kostbare renovatie onder vakkundig toezicht van de Franse interieurarchitect Jacques Garcia. Zijn stijl laat zich het best omschrijven als klassiek met moderne details. Garcia herstelt het hotel in zijn oude glorie met oog voor het historische karakter en behoud van de vele authentieke details. Zo, heeft de witte buitengevel een warme gele kleur gekregen.
Om de Haagse bevolking bij de herinrichting van ‘hun’ Hotel Des Indes te betrekken en het decor een Nederlands tintje te geven, laat Garcia diverse Haagse schilders tulpen aanbrengen op de gangmuren van de 4e verdieping. Om het geheel af te maken worden de kamernummers met goudverf op blauw-witte tulpenvazen aangebracht. De spectaculaire metamorfose van Hotel Des Indes werpt al snel zijn vruchten af. Het duurt dan ook niet lang tot een steeds groter wordende groep nieuwsgierige wereldreizigers dit iconische hotel ontdekt.
The Leading Hotels of the World
In december 2018 is Hotel Des Indes toegetreden tot een select gezelschap van vierhonderd hotels in tachtig landen, die verenigd zijn in The Leading Hotels of the World. Deze prestigieuze groep van onafhankelijke hotels is geselecteerd, niet op wat ze gemeen hebben met elkaar, maar juist op de opmerkelijke details waarin ze van elkaar verschillen. Alle hotels hebben een unieke ligging, onderscheidende architectuur, schitterend design en een buitengewoon hoge standaard van service, luxe en comfort. Ze vertegenwoordigen de culturele essentie van hun bestemming en belichamen de sfeer die de stad uitstraalt, waarin ze gelegen zijn.
Hotel des Indes is er trots op deel te mogen uitmaken van deze prestigieuze collectie van tophotels.
PROJECT DETAILS
Categorie Bouwstijl: Electisisme, Architect Arend Roodenburg
Project: Volledige restauratie verlichtingsarmaturen en alle kamers en suites 2005 – 2007
Plaats: Lange Voorhout 54-56, 2514 EG Den Haag