Over HPV Lumière Classique | Geschiedenis van Kroonluchter.nl

Wat kan HPV Lumière Classique voor u betekenen?

Wij hebben ons gespecialiseerd in Europese stijlverlichting. Maar wat doen we nu precies? Waar kunt u bij HPV Lumière Classique voor terecht?

Een ander specialisme is kerkkronen. Bekijk de aparte kerkkronen-website voor achtergrondinformatie, het assortiment en het aanvragen van een offerte.


Geschiedenis van HPV Lumière Classique

HPV Lumière Classique is geen gewoon bedrijf en dat is te zien aan de historie. De oorsprong ligt op de Keizersgracht in Amsterdam. Johannes “Harrie” Vrisekoop had daar in 1937 een zaak in schildersbenodigdheden, genaamd Artipictura. Onder andere de kunstenaar Karel Appel was zijn klant.

Na de oorlog is Johannes met zijn broer Pieter verdergegaan in de Heerenstraat. De naam HPV Lumière Classique ontstond daar: Harrie-Pieter-Vrisekoop. Hun vader werkte ook al in de zaak. Het was hier, dat de verkoop van lampen begon. Er was gebrek aan grondstoffen en daarom liet hij kunstenaars kapjes beschilderen met een delfsblauw motief. Hij zette deze kapjes op oude wijnvazen. Dat werd een groot succes, de lampen werden door heel Nederland verkocht.

Tijdens de Korea-oorlog steeg de prijs van koper en brons explosief. Mensen leverden massaal bronzen beelden en oudere kroonluchters in bij de metaalhandelaren in de Jordaan. Ook bij HPV Lumière Classique, met de vraag: “kunt u hier iets mee?” Vanaf toen zijn wij gaan restaureren. Vanuit deze toevallige omstandigheid is toen onze specialisatie ontstaan: kroonluchters restaureren. In de afgelopen 80 jaar hebben we een grote expertise hierin bereikt en hebben wij een imposante voorraad opgebouwd aan originele onderdelen in brons en kristal. Stijlverlichting op maat laten maken was daarom een logische uitbreiding van ons dienstenpakket.

 

 


De oprichter van HPV, Johannes “Harrie” Vrisekoop.


Johannes “Harrie” Vrisekoop schreef na de oorlog een brief aan zijn moeder dat ze weer met de zaak zijn begonnen.Het handelsregistervan de Kamer van koophandel en fabrieken in 1937.Het team van HPV Lumière Classique

 Marnix

De huidige directeur van HPV is Marnix, 46 jaar. Sinds 1995 is hij al werkzaam bij dit familiebedrijf, als zaterdaghulp in het kristal atelier. In 2006 werd hij directeur. Na zijn opleiding MMO-BD op het Economisch College in Zaandam is hij fulltime bij HPV aan de slag gegaan.

 

 Ton

Degene in het bedrijf met de meeste ervaring is Ton. Hij werkt al sinds 1972 bij HPV samen met zijn vader en zijn oom. Twee jaar later werd hij directeur, tot 2006. Ton is 69 en nog altijd heeft hij heel veel plezier in zijn werk en dat is te zien.

 


.Dieuwer

De stille kracht achter het succes van HPV is Dieuwer. Zij werkt niet in het atelier, maar doet de administratie van het bedrijf en staat in de winkel. Dieuwer is de vrouw van oud-directeur Ton en is 67 jaar.

 Youk

Onze jongste werknemer is Youk, 19 jaar. Youk is werknemer werkplaats en monteur. Hij is hier terecht gekomen door zijn stage in 2015 en sindsdien is hij hier gaan werken. Youk studeerde af aan het ROC in Amsterdam in 2019 richting mechatronica