Het zal je misschien niet verbazen, maar Murano glas is glas afkomstig uit Murano. Het glas is buitengewoon mooi en wordt slechts gemaakt door nog enkele bekwame kunstenaars. Het glas is zo populair dat het op grote schaal wordt gemaakt en onder de stempel ‘echt’  wordt verkocht. Om écht Murano glas te herkennen heb je nodig: 2 goede ogen en een beetje achtergrondkennis. In dit artikel nemen wij u mee in de geschiedenis van dit soort glas, welke soorten er zijn, hoe je het herkent en welke kroonluchters wij op onze website aanbieden van dit glas.

 

Een korte geschiedenis

Murano glas, oftewel het glas uit Murano. Murano ligt gelegen in de lagune van Venetië, ongeveer 1,5 kilometer ten noorden van Venetië. Waarom specifiek dit eiland bij Venetië? In 1291 werden alle glasblazers uit Venetië opgeroepen te vertrekken naar Murano. Dit had enerzijds te maken met het brandrisico waarvan sprake was in Murano. Anderzijds zou deze verhuizing naar dit eiland de geheimen van het glasblazen beter moeten beveiligen. Het doorvertellen of uit laten lekken van de geheimen van de kunst werd namelijk niet bepaald gesupport; hierop stond de doodstraf. Uiteindelijk is Murano op die manier beroemd geworden op zijn glaswerk van schoonheid en kleur.

 

Soorten Murano glas

Er zijn verschillende soorten te definiëren:

 • Avventurina: dit glassoort heeft een glitter achtig uiterlijk.
 • Conteria (rocailles): bestaat uit fijne, holle glazen buisjes van gekleurd glas.
 • Cristallo (ofwel cotizzo): 100% puur en transparant glas.
 • Fenicio: een veerachtig motief op een glazen object.
 • Filigrana: methode waarbij het glas wordt gesmolten en vervolgens wordt ‘’geblazen’ tot een bel, waarna de uiteindelijke vorm wordt gemaakt.
 • Glasplaat: een plaat van glas bestaande uit verschillende soorten losse materialen als kleine stukjes verschillend gekleurd glas en goud- en zilverfolie.
 • Goud en zilver folie: glas bestaande uit dunne blaadjes goud of zilver,
 • Incalmo: twee verschillende gekleurde geblazen objecten worden samengevoegd en vervolgens in de gewenste vorm gevormd.
 • Lampwork-techniek: techniek waarbij verschillende soorten glas continu worden gesmolten. 
 • Lattimo: ondoorzichtig, wit glas.
 • Millefiori (ofwel Murrine): lange, dunne stokken van massief of hol, maar gekleurd glas om bloemen na te bootsen.
 • Sommerso: een reeds geblazen, dik glazen object wordt volledig ondergedompeld in een bak met verschillend transparant, gekleurd glas. 

 

Murano glas herkennen

Een echt stuk Murano-glas bemachtigen? Dit glas wordt enkel op Murano gemaakt. Bij dit soort glas wordt nagenoeg altijd eerst de locatie benoemd, dan de fabriek, en tenslotte de ontwerper. Je kunt deze bronnen herkennen aan een handtekening van een meester glasmaker, een fabrieks label, een certificaat van authenticiteit of aan een catalogus van de fabriek.

 

Ons assortiment aan Murano glas kroonluchters

Ook wij bieden enkele kroonluchters aan van dit mooie glas. Hieronder kunt u deze lampen aanschouwen!

Lamp in het echt zien?

Wilt u de lamp in het echt zien? Dat is meer dan mogelijk. Wij zijn tegenwoordig weer volledig vertegenwoordigd in onze fysieke showroom te Heemskerk. Maak een afspraak met ons en wij vertellen u graag meer over onze lampen!

 

Nieuwsbrief

Newsletter