Lampen, het zijn er zoveel dat je het overzicht vaak kwijtraakt. Gelukkig zijn er verschillende categorieën die uw dit overzicht teruggeven. Dan vraagt u zich vast af welke soorten kroonluchters er precies allemaal zijn. Op onze website en in onze showroom vindt u ontzettend veel kroonluchters van verschillende materialen, in allerlei kleuren en meest belangrijk in verschillende stijlen. Daarom zetten wij in dit artikel voor u de verschillende soorten eens op een rijtje. Hierbij vertellen we wat meer over de historie en achtergrond van de kroonluchter alsook de materialen en het soort interieur waarvoor de lamp geschikt zou zijn.

Antieke kroonluchters

We noemen een kroonluchter antiek wanneer afstamt uit een periode lang geleden. Eigenlijk is antiek van vóór de periode van elektriciteit; rond 1900 kwam de elektriciteit op in de grote steden. Dit werd eerst tentoongesteld op de wereldtentoonstelling in Parijs in 1889. Als wij een antieke kroonluchter binnenkrijgen, is hij vaak sterk aan restauratie onderhevig. Een dergelijke uitdaging gaat HPV graag aan! Het doel is dan ook het dusdanig restaureren van de kroonluchter dat deze weer 100 jaar mee kan. Bij het herstellen van antieke kroonluchters wordt enkel gebruik gemaakt van authentieke onderdelen. Op die manier blijft de antieke touch aanwezig. Wij hebben reeds mooie projecten mogen doen voor de gebouwen van de vereniging Hendrick de Keijzer (Lambert van Meerten te Delft) en de Westerkerk in Amsterdam.

Een antieke kroonluchter komt ontzettend goed tot zijn recht in een ouderwets, klassiek interieur. Ook in een (strak) modern interieur kan de antieke kroonluchter door het contrast dat gecreëerd een eyecatcher zijn. In onze showroom zijn wij in het bezit van enkele prachtige antieke kroonluchters. Neem gerust een kijkje. Mogelijk dat er iets voor u tussen zit! 

Franse Empire kroonluchters

De Franse empire kroonluchter is een lamp die afstamt uit de periode tussen 1820 en 1900; de tijd van keizer Napoleon (begin 1800). Kenmerkend aan deze kroonluchter is het peervormige model wat ook wel bekend staat als het zogenoemde ‘zakmodel’. Tevens is er ook een variant op dit model met kaarsjes, welke onder andere te vinden was in het paleis van Versailles. De oudste lamp die wij hebben, is afkomstig uit Noord-Frankrijk uit het jaar 1600. Door de vele kristallen en bruintinten (goud/bronzen) kleur, past de Franse kroonluchter in allerlei verschillende interieurs.

Antieke Franse kronen werden in eerdere tijden vaak vuur verguld. Dit houdt in dat het brons in een badje van goudpoeder en kwik (amalgaam genoemd) werd gedoopt. Het goedje werd vervolgens verhit zodat het kwik verdampt en enkel het goud op de onderdelen bleef zitten. Vandaar de prachtige gouden kleur waar de kroonluchters om bekend staan.

Vroeger zaten er kandelaren op de arm die de kroon verlichtte. Wanneer de kaars werd aangestoken, werden de lichtstralen gereflecteerd op de kristallen. Dit zorgde voor een lichtbreking, waardoor de lamp er anders uit zag. In de latere versies van de Franse kronen (rond 1900) werd de lichtbron van buiten naar binnen in de lamp verplaatst.

Boheemse kroonluchters

Zoekt u een lamp met kristallen? Dan is een Boheemse kroonluchter helemaal aan u uitbesteed. De term ‘boheems’ stamt af van ‘Bohemian’; de streek waar de lampen vandaan komen. Dit gebied ligt in Zuid-Duitsland en vlakbij Tsjechië. In Boheemse kroonluchters zit veel glas en helder kristallen verwerkt. Veel kleur is daarom niet waarneembaar. Hierdoor past een Boheemse kroonluchter in nagenoeg elk interieur. Wij werken veel samen met een bedrijf uit Tsjechië. Door hun jarenlange ervaring en grote collectie zijn wij altijd verzekerd van topkwaliteit lampen. 

Venetiaanse kroonluchter

Zegt u Murano, dan zegt u Venetiaanse kroonluchter. Deze kroonluchters zijn ontzettend kleurrijk en in veel modellen verkrijgbaar. Venetiaanse kroonluchters werden oorspronkelijk gemaakt in Venetië, op de Murano eilanden. De glasblazers maakten prachtige sculpturen – van statues tot kroonluchters. Er zijn nu nog een paar bedrijven over die deze glazen sculpturen en bladeren maken. Voor Murano geldt: hoe rijkelijker versierd, hoe beter.

Door de aparte stijl is een Venetiaanse kroonluchter niet voor iedereen weggelegd. Het is namelijk een echte eyecatcher. Qua kleur is eigenlijk elke kleur mogelijk. Venetiaanse kroonluchters passen het beste in een heel klassiek interieur of juist in een erg modern huis.

Art deco kroonluchters

De art deco kroonluchter kenmerkt zich door strakke vormen en vele invloeden van het kubisme. Deze kroonluchters stammen af uit de periode 1900 tot 1930. Art deco kroonluchters zijn vaak wit van kleur door het gebruik van chroom met een mat zilveren armatuur. Door het strakke design past een art deco kroonluchter het best in een modern interieur.

Oud Hollandse kroonluchters

Een Oud Hollandse kroonluchter is – zoals de categorie zelf al aangeeft – oorspronkelijk Nederlands en is later overgenomen door omringende landen. Rond 1600-1700 werden dit soort kroonluchters voornamelijk toegepast in kerken. De kroonluchters laten zich kenmerken door ofwel een ringetje ofwel een bol aan de onderkant; dit is geheel onderhevig aan de periode waaruit de kroonluchter stamt. De grote bol aan de onderkant van de kroon heeft twee functies. Enerzijds houdt dit de kroon in evenwicht, omdat niet alle onderdelen even groot of zwaar zijn. Anderzijds zorgt deze bol voor een reflectie van het licht in de kerk. Een armatuur van een Oud Hollandse kroonluchters is van gepolijst brons gemaakt wat resulteert in een gouden kleur. Om een nieuwe twist aan de categorie toe te voegen, bieden wij ook zilveren Oud Hollandse kroonluchters aan. 

Qua verlichtingselementen zijn Oud Hollandse in het bezit van kaarsen. Er zijn geen Oud Hollandse kroonluchters waarbij het licht van onder een kap vandaan of vanuit een bol komt. Wel is er een modernere manier om elektrische Oud Hollandse kroonluchters te produceren. Dan gebruiken we elektrische bronnen met led of halogeen.

Oud Hollandse kroonluchters kunnen 1, 2 of 3 lagen hebben. De grootte van de kroonluchter hangt af van de grootte van de ruimte. Bij een lage ruimte is een kroon met 1 niveau armen het meest toepasselijk. Is er een hoge ruimte, dan past een grote kroon met 2 of 3 niveaus beter. Dit laatste komt vaak voor in kerken.

Buitenlantaarns

Naast verlichting voor binnen verkopen wij ook buitenverlichting! De vormgeving van deze lampen is vergelijkbaar met de lampen uit de voorgaande categorieën. Van onze klanten vernamen wij namelijk dat er een wens was voor buitenlampen passend bij kroonluchters die wij aanbieden. Zodoende hebben wij ons assortiment hierop aangepast! 

Moderne kroonluchters

Het huidige tijdperk laat zich voornamelijk kenmerken als modern. Er is dan ook een grote vraag naar moderne kroonluchters. Hiertoe behoren ook onze videlampen. Meer weten over de videlamp? Lees het hier. Naast videlampen bieden we ook moderne lampen met kappen aan. Dit soort lampen hebben wij tot nu toe meermaals mogen monteren in hotels, lobby’s van hotels, maar ook in particuliere woningen. Hoewel de armaturen (nikkel) van deze kroonluchters klassiek ogen, krijgen ze door de kappen die erop zitten een moderne twist. De kappen zijn van stof en tevens op maat gemaakt. 

De categorieën allemaal besproken, hopen wij dat de verschillende stijlen nu ietsje duidelijker zijn. Natuurlijk spreken beelden meer dan 1.000 woorden en daarom nodigen wij u van harte uit om eens een kopje koffie te komen drinken in onze showroom. Heeft u al een bepaalde stijl in gedachten? Of bent u na dit artikel nieuwsgierig geworden naar een bepaalde categorie? Om een idee te krijgen van de kroonluchters die wij in ons assortiment hebben, kunt u een kijkje nemen op onze volgende webpagina’s:

Nieuwsbrief

NewsletterDeel dit verhaal: